Podríem tancar el mes d’octubre parlant de tardor i castanyes, enguany però, potser s’escau més la celebració de Halloween. Tenint en compte els temps complicats que la pandèmia ens fa viure, podem aprofitar per expressar emocions com la por, el neguit i la incertesaentre d’altres.
Contràriament a les EMOCIONS COVID-19 la festivitat de Halloween ens fa sentir la POR de forma sana, ens aproxima a allò imprevisible, tenebrós i invisible, amb curiositat i excitació, i ens fa experimentar les senyals d’alerta i de risc de forma activa, donant les respostes adequades.
Potser, hem de prendre nota d’això, i veure què en fem de la por que ens genera aquest maleït virus. Sembla ser que aquest monstre que sembla no té intenció de marxar, si més no, no per ara. Haurem doncs, d’explorar maneres per gestionar les emocions com la por, la incertesa, la frustració, la tristesa o el cansament, de forma activa i resolutiva, com si fos la nostra nit de Halloween particular.
Són temps difícils amb emocions difícils. I ara què? Com ho fem per mantenir el nostre benestar mental? Com trobem la calma en aquesta muntanya russa d’emocions? Com ho fem per no caure en el parany de la desmotivació o la indefensió? Podrem acollir la POR Covid-19, com acollim la por de la nit dels morts vivents? Podrem fer-nos càrrec de les nostres emocions com adults i alhora ajudar els nostres infants i joves a mantenir la seva salut emocional?
La resposta és SÍ. Com? Posant a la pràctica una bona GESTIÓ EMOCIONAL.
A través de les emocions, les persones aprenem a relacionar-nos amb nosaltres mateixos i amb el món que ens envolta. Reaccionem als esdeveniments que succeeixen al nostre voltant, sentim quelcom al respecte i donem una resposta emocional en funció d’això.
Algunes d’aquestes emocions són bàsiques i universals, i les compartim tant adults com infants. Les sabem reconèixer força ràpidament, l’alegria, l’amor, la tristesa, la ira, la vergonya i la por. D’aquestes, en trobem el grup de les catalogades com agradables, perquè no incomoden i són plaents, tals com l’alegria, l’amor. D’altra banda, hi ha emocions que anomenem desagradables, aquestes generen malestar i dificultat en la seva gestió, destacaríem l’ enuig, el nerviosisme, la por o l’angoixa.
Hem de reconèixer, que no hi estem pas, massa avesats a gestionar les emocions que ens són desagradables, potser perquè venim de generacions en què l’educació emocional no era un punt fort en els nostres aprenentatges. En aquest punt, cal dir que totes les emocions són imprescindibles i adaptatives. No podem excloure o negar cap d’elles, perquè cadascuna ens parla d’aspectes diferents de nosaltres i ens facilita la nostra supervivència i benestar.
Fixeu-vos-hi bé, i continuem parlant de la por. És incòmoda, genera malestar, però contràriament ens és ben útil. Ens alerta que estem davant una situació de perill i ens fa saber que cal anar amb compte. Sinó sabem inferir què vol i què podem fer, no sabrem actuar en conseqüència..
La situació actual ha capgirat el nostre món emocional, ha decantat la balança fent-nos perdre l’equilibri. Ha posat molt més pes a les emocions desagradables en detriment de les emocions plaents. Aquest fet ens preocupa, a nosaltres com adults, com a pares i mares i com a professionals. I alhora ens fa pensar en l’afectació que aquest fet pot tenir en els nostres joves. Hem d’oferir-los recursos per evitar caure en el bloqueig emocional, en la por o fins i tot en la indiferència, minimitzant el risc real.
La nostra salut física i mental depèn d’una bona regulació emocional, per tant, hem de facilitar eines i recursos que ens permetin interpretar i utilitzar adequadament les emocions.
Els adults som el millor model per a la capacitació emocional dels nostres infants i joves, especialment en temps convulsos.
Us proposem alguns suggeriments perquè podeu acompanyar-los en aquesta tasca:
– Escolteu i poseu atenció a les emocions.
– Identifiqueu les emocions, poseu-li nom.
– Acolliu i permeteu les emocions sense jutjar-les ni negar-les.
– Genereu emocions agradables.
– Permeteu l’expressió de les emocions, que s’experimentin.
– Gestioneu la nostra pròpia impulsivitat o mancances alhora de donar resposta, podem fer-los de mirall.
– Teniu en compte que cada infant té el seu ritme i moment evolutiu, respectem les individualitats.
I si voleu, filem prim i afegiu una comunicació oberta, l’expressió de l’afecte i l’amor, certes dosis de joc i sentit de l’humor i de ben segur sereu capaços de crear famílies i relacions generadores de benestar i salut.
En aquests temps, l’esforç s’ho val!
Som-hi?